Express, den nya shorhandklassen?

Björn Österberg kontaktade Ulf Brändström förra veckan med en innovativ och lite annorlunda idé.

Björns filosofi är att entyp ger två stora fördelar i att seglingen blir roligare då man slipper räkna tid och inlärningskurvan blir betydligt brantare då man alltid får ett kvitto på om man gör rätt.

En Mini lämpar sig väl som shorthandbåt, om det råder inga tvivel och där jagar man stabillitet och fart bl.a. genom att ”stacka” allt man har med sig, det är en del av mini-seglingen. Nackdelen med en mini i våra farvatten är att de designade för att plana i atlantvågor och de är rätt dyra att köpa och driva. Expressen är däremot en etablerad och billig båt att köpa och driva som man ganska enkelt skulle kunna bygga bredd med.

Expressen var ett svar på den mer internationellt kända J/24:an när den kom, med vilken den har många gemensamma drag. Expressen är något längre och har en tyngre köl, vilket resulterar i en något högre stabilitet, men inte tillräckligt hög för att den ska funka tillfredställande som shorthandbåt menar Björn Österberg.

Björns förslag är att bjuda in Expresseglare till en separat shorthandklass på Nordic Yachts Open den 8 september och tillåta stacking av 200 liter vatten i dunkar ombord. Racet skulle vara ett testrace för att utvärdera om idén funkar i praktiken.

Eftersom 200kg ballast bryter mot Expressens klassregeln så kommer inte dubble scoring ske under detta race, dvs. Expresserna får i så fall en egen resultatlista.

Nu undras vi över om ni tycker att detta är en bra eller mindre bra idé?


Mer info om Expressen hittar du hos expresseglare.nu

3 Comments

  1. Expressen är alldeles utmärkt som shorthandedbåt i skärgården med en pilot blir den dessutom utmärkt som singelhanded. Att komplicera det hela med 200 liter vatten låter ju mer som ett aprilskämt. Med tillräckligt många expresser blir det ju en egen klass och det blir lika för alla ändå
    /Per

  2. Kul idé som gör det ekonomiskt enkelt att segla shorthand på lite roligare sätt. Kanske kan användas på någon klass till (Maxi?).

  3. Varför inte Maxi Racer. Ganska lika båtar. Seglar själv Maxi Racer, och trivs kanon med att segla shorthanded.

Leave a Reply