Harken Solo Challenge, skepparmöte

Eftersom många båtar kommer att anlända Sandhamn på lördagen efter att de första har startat kommer vi inte att hålla ett traditionellt skepparmöte i Sandhamn. Så därför kör vi detta här och nu istället, on-line! Detta ger alla deltagare tre dagar att ställa frågor här i detta inlägg. Vidare kommer detta inlägg att uppdateras som ett komplement till seglingsföreskrifterna om det visar sig att något är otydligt.

All info om racet, seglingsföreskrifter, banbeskrivningar, hamnskiss och startlistor, är publicerade på www.no-crew.se/harken-solo-challenge.
OBS! Senaste dokumentversion är:
Seglingsföreskrifterna V.1.2
Banbeskrivningarna  V.1.2
Startlistor V.1.7

OBS! Publicerad startlista är den som gäller, 6m/s och bana 20M respektive 40M.

Vidare vill vi påminna om att det vore väldigt roligt om så många som möjligt filmar sina förberedelser och sin segling med sina mobiler och tankar upp detta till http://blurlive.solidtango.com/upload (för mer info om hur detta funka, kolla här).


FAQ
(Frågor som inkommit via andra kanaler)

Var i Sandhamn kommer vi att ligga, är det Lökholmen som gäller?
Nej, alla kommer ligga i Sandhamn och inte på Löken. De som bokat platser för fredagen uppger detta till hamnkaptenen vid ankomst och lägger sig på anvisad plats. På lördagen efter målgång kommer vi ha en egen hamnbassäng till förfogande som vi i princip kommer fylla, vi kommer alltså att bli liggande i flera led, gemytligt! Här är en hamnskiss på hur vi kommer att ligga.

Har ni mitt mätbrev för 2012 eller skall det mailas in?
Mätbrev är inget vi samlar in, det är upp till var och en att meddela vilket SRS-tal han eller hon ska segla på, vi litar på våra deltagare. Om någon seglar på ett felaktigt respittal så kan det ge upphov till protest.

Måste jag angöra Sandhamn innan start eller är det bara att sikta mot startlinjen?
Det är bara att sikta mot startlinjen! Har du gott om tid innan du ska starta så försök att inte vara för nära startlinjen så du stör de som startar långt innan dig.

26 Comments

 1. Jag börjar redan innan alla formella dokument är på plats.

  Är det jaktstart, först i mål vinner, eller är det jaktstart och kortast beräknad tid vinner?

  Johan

 2. Bra att någon börjar!

  Det är först i mål som vinner förutsatt att första båts måltid inte avviker mer än 15% från den beräknade ideal-måltiden, för då räknar vi om.

  • Det finns inga regler för tävlingen som styr var en MCM ska befinna sig i båten. I övrigt gäller KSR Regel 49 även för en MCM.

 3. Jag undrar om det är ok att låta autopilot styra båten?

  Mvh

  Staffan

  • Ja, autopilot och/eller vindroder är tillåtet. Seglingsföreskrifterna är nu uppdaterade med denna information (tidigare stod den bara på hemsidan).

 4. Hej,

  Kommer det finnas en ”hardcopy” (papper) version av bansträckningen tillgänglig i go tid innan första start.

  tack på förhand

  • Vi kommer finnas i Sandhamn under fredagen och tar med oss några kopior för de som inte haft möjlighet att själva skriva ut dem.

   (Bansträckningen över de olika banalternativen kommer snart finnas för nedladdning)

 5. Bengt Pettersson
  Bengt Pettersson

  Hur får man reda på sin starttid om man inte har tillgång till nätet. Kommer dessa att anslås i hamnen? Var och senast när i så fall?
  Bengt P

  • Vi bestämmer vilken ”medelvind” vi tror att det ska bli senast kl 01:00 natten till lördag. Gällande startlista och tillhörande banor kommer därefter att anslås på anslagstavlan utanför Seglarhotellet så där kan du läsa av din starttid om du inte har skrivit ut de olika listorna i förväg och inte heller har Internet access.

   • Hmmm, men måste man inte lägga in rätt medelvind själv i Excelarket för att få se korrekt starttid? Så för att enbart klara sig på utskriven kopia måste man ha skrivit ut ett exemplar med just den vindstyrka som bestäms kl 01:00. Eller är jag ute och hojar?

    • Ja om du tänker skriva ut listan nu så måste du ”gardera” dig och skriva ut startlistor för 2,3,4,5,6 och 7 m/s. (under 2 och över 7m/s är det ingen förändring på starttiderna). Alternativt antecknar du bara ”din” starttid för dessa vindstyrkor.

     Den aktuella listan, som spikas kl 01.00, kommer finnas i PDF-format då de flesta smartphones kan läsa PDF men inte excel.

 6. Det står fel SRS tal på båten jag ska segla, Sveakryssare 3427. 1,157 är det enligt årets mätbrev (1.14 förra året..)

 7. #1 Kan man ligga på Lökholmen och referera till HSC natten till Lördag? Tänkte få sova lite :)

  #2 Amalias SRS tal är felaktigt i den preliminära startlistan. Rätt tal är 1,14

  • Det tror jag inte är några problem, vi löser det på plats.
   SRS-talet är nu uppdaterat.

   • Roger Hellström
    Roger Hellström

    För oss som seglar ”husvagn” hur är det i Sandhamn, finns det någon lämplig plats att lägga (förvara) grillar, extra ankare, mm ?
    Roger

    • Eventuellt kan man lägga saker under hamnkontorets däck, där brukar man lägga prylar när det kappseglas från Sandhamn. Vi kollar detta på plats.

 8. Kan du påminna om skillnade mellan 600 kr och 875 kr i anmälningsavgift? Är det plats i Sandhamn på fredagkvällen?

  /Joakim

 9. Skall inte första gröna pricken på lilla banan vara SSV om korsö?

 10. Hej! La Dolce Vita´s MMSI är 265582070

 11. Ni lägger upp en xl fil med den gällande medelvinden va och inte bara vinduppgiften!? Har lite svårt att editera den.

 12. Vi lägger upp en PDF med gällande vind, det kan alla smart phones etc läsa.
  Här hittar du den: http://www.no-crew.se/wp-content/uploads/2012/08/HSC-startlistor-FINAL.pdf

 13. Var hittar jag resultatlistor?

  Tack för ett bra arrangemang

Leave a Reply