No Crew Solo Challenge

Det behövs fler bra shorthandseglingar runt om våra svenska kuster, det står ganska klart. Problemet vi har i Sverige är att även om vissa arrangörer bjuder in till shorthand i samband med sin vanliga regatta så är det få som kommer. Detta kan bero på vår kultur där folk i allmänhet är för prestigefulla och resultatmedvetna, man stannar hellre hemma än att kappsegla shorthanded mot andra med full besättning. Eller så kanske man kappseglar för den sociala bitens skull och då är det inte heller någon större vits, åtminstone inte att segla solo.

De shorthandseglingar som har blivit succé i Sverige har alla varit dedikerade shorthandseglingar, några exempel är Bohusracet och Watski 2 Star. Sannolikt är det detta koncept som gäller om man ska anordna en solosegling också.

Hittills har det inte funnits några dedikerade soloseglingar men det vill vi alltså ändra på. Det blir en ännu större utmaning än att segla på två man och gemenskapen seglarna emellan blir ännu bättre då alla är utan en egen besättning. Detta vet vi med erfarenhet av den franska solo-kulturen.

Vi vill göra en segling för alla och alla typer av båtar, oavsett om man är tjej eller kille, med jolle, kölbåt eller flerskrovsbåt. ALLA är välkomna och allt som behövs är ett SRS-tal på sitt flytetyg. Det blir således ett endagars äventyr i dagsljus, var och en ensam från start till mål för att sedan umgås med alla andra soloseglare över en trevlig regattamiddag med tillhörande förfriskningar. Vi tror att den sociala biten är precis lika viktig som seglingen i sig så vi kommer att lägga stor vikt vid detta.

Vi siktar på att ha två olika banor som man själv väljer utefter hur stor utmaning man vill ha. Den ena kommer att vara ca 20 distans och den andra ca 40 distans, det innebär ca 5-10timmars solosegling. Tillsammans med det nya SRS-systemet inför 2012 där man till i år har infört båtindividuella avdrag för segling utan undanvindssegel och sedan tidigare möjligheten till alternativa segelsättningar med sk ”shorthand-mätbrev” så blir möjligheterna ännu större att anpassa sitt redskap för denna typ av segling.

Kappsegling i all ära, men just detta är i första hand en segling som handlar om att utmana sig själv, om äventyret, och om gemenskap seglare emellan. Kort och gott ”det franska sättet att segla och umgås”. Sedan vet vi också att det finns ett behov för ännu mer krävande soloseglingar men i detta tidiga skede var vi alla ense om att vårt nuvarande upplägg kommer att attrahera ett större antal seglare.

Planerat datum är den 18:e augusti med start och mål i Sandhamn där vi också ordnar mingel, eftersnack och regattamiddag. Vi åter kommer inom kort med mer info här på no-crew.se!

4 Comments

 1. Ett RSS/Atom flöde att prenumerera på för nya inlägg och kommentarer vore mumma tycker jag, så att man kan hålla sig ajour med hur detta utvecklar sig!

 2. SXK stockholmskrets arrangerar sedan 20 år tillbaka en 12- timmars ensamsegling lördagen i helgen före midsommar. Start 07.00 på valfri 24-timmars startpunkt, målgång så nära 19.00 som möjligt i Norrviken på Runmarö. Vi seglar efter gängse 24-timmars regler.
  Efter målgång grillbrasa med öl o korv 21.00
  Kontakta SXK Stockholmskretsen via hemsidan eller kansliet och kom med på en frisk segling och träffa alla gamla stötarna som seglat denna roliga övning alla åren.
  Perra.

 3. Bra initiativ!!!

  Finns det någon funktion för att se vilka båtar som anmält sig och till vilka banor?

Leave a Reply