Träningar

Ohoj kära seglarvänner!

Vi vill underlätta för ungdomar och tjejer att delta på våra no-crewseglingar denna och kommande somrar med lansering av en ”mentorbank”– samt möjlighet att låna en båt för shorthandedseglingar.

Som ett led i no-crews ambition att få ut fler tjejer och ungdomar på vattnet – och segla doublehanded och singlehanded har det sedan ett par år pågått diskussioner om vad som kan göras för att underlätta det hela. De huvudutmaningar som framkommit har varit två: 1-brist på tillgång till båtar samt att 2-vissa har känt att tröskeln att anmäla sig till en kappsegling har varit för stor om man inte har fått tllfälle att träna på att segla shorthanded tidigare.

För att råda bot på detta har ett initiativ nu tagits för att försöka göra det lättare för de som har intresse av att hänga med på shorthandedseglingar, men av olika anledningar inte känt att de behärskar en båt själv eller på två genom följande insatser:

1. Mentorskap: Ett fantastiskt gäng med 4 tjejer och 2 killar kommer att erbjuda de som har intresse och vill möjlighet att hänga med och få trygghet och kanske en push i rätt rikning för att själva komma vidare och vara del av no-crew communityn och vara med på doublehanded och singlehandedseglingar. Samtliga mentorer har enastående track record och är för oss övriga kända som personer med trygghet och seglingsvana utöver det normala. På tjejsidan ställer Pia L’Obry, Anna Dolk, Anna Drougge och Isabelle Mungsgård upp och på killsidan Jimmy Hellberg och Kalle Thelander. Exakt format för hur detta skall gå till skall sättas nu under våren så – stay tuned!

2. Lånebåt: Eftersom bristen på båt varit en annan begränsande faktor har teamet bakom Matador införskaffat en snudd på ny Fareast 28R som kommer kunna lånas. Båten kommer under våren utrustas för shorthanded och kommer ha sin bas på Bullandö tack vare generös samverkan med Mats Runström som är generalagent för Fareast på Nordic Yachts. Mats och Nordic Yachts har sin bas på Bullandö och har som flera av er vet arrangerat förträffliga och lyckade doublehanded tävlingar flera år i rad (Nordic Yacht Open) och när han hörde om det här initiativet ville han dra sitt strå till stacken och fick även stöd för den här satsningen från producenten i Kina. Så ett stort tack till teamet på Matador och Mats på Nordic Yachts!

3. Onsdagsseglingar: I maj/juni och aug/sept kommer vi arrangera onsdagsseglingar på Bullandö för att få tillfälle att prova på konceptet med vår lånebåt i kappseglingsformat. Vi kommer även försöka få till att fler båtar finns tillgängliga så man kan hänga med för att se och lära. På dessa seglingar är alla välkomna – inte bara shorthandseglare. Har man tidigare seglingserfarenhet och nu vill testa på att kappsegla shorthanded så tror vi detta kommer bli ett bra tillfälle.

  • Vår: 9/5, 16/5, 23/5, 30/5, 6/6 samt 13/6
  • Höst: 22/8, 29/8, 5/9, 12/9, 19/9 samt 26/9

4. Träning: Vi kommer även försöka arrangera separata träningstillfällen utan någon kappseglingshets så man kan öva in moment såsom starter, gippar, sättningar och nedtagningar shorthanded. Mer om detta följer senare. Jimmy Hellberg har dessutom för avsikt att dra igång lite teoriklasser nu i vår för att få tiden på vattnet så effektiv som möjligt i sommar. Detta kommer ske till en smärre avgift för att täcka div kostnader. Håll ögonen öppna för detta här på NO-CREW forumet!

Primära målgruppen för detta initiativ är redan seglingskunniga, gärna kappseglingsvana tjejer och ungdomar som inte kan/vågar ta steget fullt ut till shorthandedsegling. Har ni sådana personer i erat nätverk hoppas vi att ni med detta inlägg börjar sprida nyheten om detta till så många som möjligt.

Det är glädjande att så många vill hjälpa till och göra något åt det som många känner är begränsande. Då det här är första året vi försöker oss på det här kommer allt givetvis inte bli perfekt till en början. Ni som har synpunkter på det hela får gärna komma in med kontinuerlig feedback så vi tillsammans kan skapa ännu bättre möjligheter för att fler ska kunna komma ut på sjön på våra fantastiska kappseglingar.

För att vi ska få det att funka med utlåning av båt så behöver vi hitta en eller två personer som kan ta på sig ”boat captain” rollen som kan ta emot bokningar, och se till att båten sköts och underhålls så den inte förfaller. Ett upplägg kan för en boat captain vara att man mot insatser får nyttja båten för egna kappseglingar eller för nöje. Vi har funderat på att eventuellt ta ut en låg hyra för kappsegling (typ kostnadstäckande) för att vissa tycker att de som lånar båten – om de betalar hyra – känner ett större ansvar att man faktiskt lånar någon annans båt så den hålls lika fin för den som kommer efter. All eventuell intäkt från hyra kommer till 100% gå tillbaka till båten och för att ytterligare skapa förutsättningar för att fler ska kunna komma ut på havet. Om någon inte har råd med hyra – så har vi pratat om att man då som alternativ kan ge timmar tillbaka till båten eller till no-crew arrangemang. Det kan vara hjälp med underhåll av båten, leverans-segling eller som funktionär på någon tävling. Vi tänker oss ett flertal ”boat captains” som sprider på bördan under nästa säsong, men finns det en som kan tänka sig en hel sommmar går det säkert att lösa det också. Här finns utrymme för smarta upplägg som ni märker. PM:a oss eller lägg in kommentar nedan om ni är intresserade av detta eller känner någon som skulle kunna vara det.

Nu öppnar vi ansökan till att få segla på Fareast28:an ”Picador” i sommar. Samma adress använder du om du bara är ute efter coachning på befintlig/annan båt. Anmälan skickar du till:
coachme@no-crew.se
Ange erfarenheter/meriter samt önskad typ av coachning samt vilka träningsdatum/kappseglingar som du/ni är intresserade av!
 
Har du båt på Bullandö eller i närheten och avser vara med på våra onsdagsseglingar och gärna tar emot gästande besättning som vill lära sig nytt. Då anmäler du dig här:

 

Hälsningar
no-crew