Allt gott har ett slut

Tyvärr kunde jag själv inte vara med på årets upplaga av Robline Solo Challenge. Detta pga att jag fick ett erbjudande om att segla Rolex Fastnet Race ombord på Refanut. Ett erbjudande som jag helt enkelt inte kunde tacka nej till.

Robline Solo Challenge är ett event som vi har rattat med väldigt liten personal, och det har funkat mycket bra tidigare år. I år brast det dock något pga. flera sammanfallande omständigheter. Normalt så kollar jag anmälningslistan veckan innan start och stämmer av att alla har betalat, skickar mail eller ringer till de som är anmälda min inte har betalat för att kolla om man har för avsikt att komma eller inte. Normalt är differensen mellan betalande och anmälda dock inte jättestor.

Måndagen innan start fick jag reda på att jag skulle vara navigatör på Refanut och då detta kräver en hel del förberedelser så hann jag inte med att jämföra antalet betalningar med antalet anmälda och lite typiskt så visade det sig att differensen i år var väldigt stor då 72st var anmälda men endast 44st hade betalat in anmälningsavgiften.

Anmälningsavgifterna går som bekant till att betala hamnplatserna, regattamiddagen och bränsle till de båtar som vi använder för arrangemanget. Eftersom vi fick in 44 st anmälningsavgifter så bokade vi alltså 44 platser i hamnen och lite drygt 44 till middagen, haken i år var att det kom betydligt fler båtar till start än antalet som hade betalat anmälningsavgiften. Resultatet blev att vi därför saknade ett antal platser i hamnen och till regattamiddagen.

Köket var väldigt tillmötesgående och löste vårt problem, det var värre med hamnen. Tidigare år har trycket i hamnen inte varit så stort denna helg så normalt hade detta inte varit ett problem men av någon anledning, kanske var det vädret, så var hamnen fullbelagd nu och det blev ganska mekigt för KSSS att ordna fram extra hamnplatser för oss. KSSS var dock extremt hjälpsamma och gjorde allt som stod i deras makt för att få plats med alla båtarna i vårt sällskap. Tyvärr tog det lite tid att rodda runt i hamnen för att skapa dessa platser och några av våra deltagare blev då frustrerade och lämnade hamnen för att inte heller delta på regattamiddagen. Jag beklagar verkligen att det blev på detta sätt. Nu har både vi på no-crew och KSSS fått klagobrev angående detta och jag vill förtydliga detta inte på något sätt är KSSS fel. Felet är helt och hållet mitt.

I skrivande stund vet jag inte var jag kommer hålla hus nästa år vid samma tidpunkt men det är inte omöjligt att jag är ute på andra seglingsäventyr och därför vill jag meddela att vi inte kommer att arrangera något Solo Challenge nästa år, åtminstone inte i denna form. Finns tid och engagemang kanske vi kör något i ett ännu enklare format.

Jag vill avsluta med att tacka de få tappra, Kristian, Nina, Sahra, Jens och Matilda som jag övergav i stridens hetta som kämpade med att göra ett bra event för de allra flesta trots bristande resurser.  Stort, stort tack till er!

 

Jag hoppas vi syns på sjön i andra roliga seglingar!

//Jimmy

 

3 Comments

 1. Jimmy, först vill jag gratulera till väl genomförd Fastnet!
  Sedan vill jag bara uttrycka ledsamhet över att inget Robline Solo challange finns att se fram emot nästa sommar! Det har varit en av årets absoluta höjdpunkter, och de ni åstadkommit i form av arrangemang och gemenskap är helt och fullt VÄRLDSKLASS! Jag har oerhört svårt att förstå hur inte ~40% av betalningarna kommit in. Det måste finnas en bugg någonstans!?
  En hel del anmälningar inkom sista veckan (jag själv bl.a.) och jag kan förstå att det kanske släpade på ett antal men inte 28 st!!
  Även jag va lite besviken över att få ligga på Lökan på fredagen, men de va ju trevliga seglare där med!
  Jag anmäler mig iaf härmed frivilligt till att hjälpa till, om det till äventyrs skulle bli ngt RSC nästa år.

  //Jonas

 2. så otroligt tråkigt att höra att det inte blir RSC nästa. Men jag förstår att det är svårt att motivera sig när inte alla deltagare gör rätt för sig. Jag seglade mitt första RSC i år och såg fram emot nästa år. Hoppas att ni hittar tillbaka!

  Sail on!

 3. Jag ställde upp i RSC för första gången denna sommar och tycker att det är riktigt synd att det nu ser ut att inte bli fler gånger – ett supertrevligt och proffsigt event som verkligen var grädden på moset denna sommar för mig som saknar kappseglingsintresserade polare. Hoppas att det med lite distans kan bli aktuellt med en fortsättning! Har även jag svårt att förstå hur såpass många kan med att vara med utan att bidra ekonomiskt…

Leave a Reply